DIY Resipi Keropok Ikan Tenggiri + Udang ( Perisa ala-ala keropok double decker)
Bahan-bahan
* 600 gram Isi ikan tenggiri
* 200 gram isi udang dikopek kulit
600 gram tepung ubi kayu
300 gram tepung sagu
* 100 gram bawang putih
* 100 gram bawang merah
* 2 putih telur
* 2 sudu teh gula
* 2 sudu teh lada putih
* 2 sudu teh garam
2 sudu teh serbuk penaik
Cara Penyediaan
1. Bahan-bahan bertanda * di masukkan kedalam food processor/mixer, blend sehingga hancur.
2. Bahan-bahan blend kemudiannya digaul bersama tepung ubi, tepung sagu & serbuk penaik.
3. Uli adunan sehingga sebati, kemudian bahagikan kepada beberapa bahagian.
4, Bentukkan menjadi gulungan memanjang.
5. Kukuskan gulungan adunan didalam pengukus selama 1 1/2 jam, kemudian keluarkan dan biarkan sejuk seketika.
6. Setelah sejuk masukkan ke dalam peti sejuk bagi mengeraskan gulungan keropok (ini adalah untuk memudahkan kerja-kerja memotong)
7. Jemur hirisan-hirisan keropok ditengah panas matahari sehingga betul-betul kering (memerlukan 7-8 jam bergantung kepada ketebalan keropok & juga keadaan cuaca )
9. Hirisan keropok kering tadi boleh digoreng didalam minyak panas sebelum dihidang.
Tak perlu air ker
ReplyDelete